La ce folosește vasul de expansiune?

Distribuie cu drag!

Ce este un Vas de expansiune?

Un rezervor de expansiune sau vas de expansiune este un rezervor mic folosit pentru a proteja sistemele de încălzire a apei închise (nu deschise la presiunea atmosferică) și sistemele de apă caldă menajeră de presiune excesivă. Rezervorul este parțial umplut cu aer, a cărui compresibilitate amortizează șocul cauzat de ciocanul de apă și absoarbe presiunea excesivă a apei cauzată de dilatarea termică.

Descriere

Vasul de expansiune modern este un recipient mic sau rezervor împărțit în două printr-o diafragmă de cauciuc. O parte este conectată la conducte ale sistemului de încălzire și, prin urmare, conține apă. Cealaltă, partea uscată, conține aer sub presiune și, în mod normal, o supapă (tijă de supapă tip auto-gonflabilă) pentru verificarea presiunilor și adăugarea de aer. Când sistemul de încălzire este gol sau la minimul normal de presiune de lucru, diafragma este împinsă spre intrarea apei; pe măsură ce presiunea apei crește, diafragma se mișcă, comprimând aerul de partea cealaltă.

În trecut vasul de expansiune era mai mare, orientat pe orizontală și nu avea diafragmă de cauciuc care separă apa de buzunarul de aer. Acest stil acum învechit ar transfera treptat aerul din rezervor în punctul cel mai înalt al sistemului. La rândul său, acest lucru necesita scurgerea periodică a rezervorului de expansiune, precum și golirea periodică a sistemului, pentru a menține eficacitatea acestuia.

Diafragma de cauciuc din rezervoarele de expansiune moderne previne acest transfer nedorit de aer și ajută la menținerea unor niveluri scăzute de oxigen în conducte, reducând coroziunea în sistem.

Aplicații interne

Când rezervoarele de expansiune sunt utilizate în sisteme de apă caldă menajeră, rezervorul și diafragma trebuie să fie conforme reglementărilor privind apa potabilă și trebuie să poată găzdui volumul necesar de apă.

În trecut, sistemele de instalații de canalizare interne conțineau adesea mai mult aer decât în ​​prezent, iar aerul prins a acționat ca un rezervor de expansiune brut. În sistemele noi și modernizate, rezervoarele de expansiune sunt utilizate mai frecvent decât în ​​trecut.

În Marea Britanie, înainte de utilizarea tancurilor de expansiune sigilate, în spațiul de pe acoperiș au fost instalate tancuri „deschise” pentru a acumularea apei; acestea aveau dezavantajul de a fi expuse aerului rece din spațiul acoperișului. Aceasta, fără o izolare eficientă a mansardei, ar putea fi afectate de îngheț și ar putea cauza înghețarea conductelor care alimentează rezervorul. Cu toate acestea, cu o bună izolație a conductelor și a rezervorului, acest lucru a fost în practică destul de rar. Deși aceste sisteme au fost lipsite de probleme, existau îngrijorări cu privire la potențialitatea apei din rezervoarele de acoperiș din cauza posibilității contaminării. Celălalt dezavantaj major este faptul că presiunea apei dintr-un rezervor de acoperiș este considerabil mai mică decât presiunea apei de alimentare, ceea ce face ca utilizarea robinetelor să fie uneori imprevizibilă.

Sistemele de încălzire și răcire hidronice interne includ, în general, un rezervor de expansiune pentru modificarea presiunii tampon datorită expansiunii și contracției apei pe care o folosesc pentru transferul de căldură.

În Europa, proiectarea și construcția rezervoarelor de expansiune sunt reglementate de EN 13831 în conformitate cu Directiva echipamentelor sub presiune (PED) 97/23 / CE.

Sisteme mai mari

Dispozitive similare sunt utilizate în stații de pompare pe scară largă, unde pot fi numite cameră de expansiune sau hidrofor, pentru a menține o presiune uniformă și pentru a reduce efectele diferențelor de presiune de apă.

articolul următor>>

<<articolul precedent

2 comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *