Care este diferența între aparatele de aer condiționat on/off și INVERTER

Distribuie cu drag!

Aparatele de aer condiționat tip INVERTER sunt considerate superioare din punct de vedere al consumului energetic în raport cu aparatele de aer condiționat tradiționale (fără INVERTER, tip on/off). Și, totuși, ce înseamnă INVERTER și cum funcționează?

Ce este tehnologia INVERTER

Pentru început, este important de menționat că tehnologia INVERTER a apărut undeva la începutul anilor 1900 și este folosită în numeroase domenii tehnologice. În prezent, această tehnologie este aplicată cu succes în realizarea sistemelor de aer condiționat, fiind abordată de numeroși producători de renume, cum ar fi: Daikin, Mitsubishi, Haier, Habitat, etc.

În funcționarea aparatelor de aer condiționat, compresorul este unul dintre elementele cu rol major în reglarea temperaturii într-o încăpere. Într-un sistem tradițional, acesta trece prin două stări: funcționare la capacitate maximă sau stagnare.

Cu alte cuvinte, acest tip de compresor va funcționa la capacitate maximă, de la momentul pornirii, până la momentul în care temperatura din încăpere ajunge la nivelul dorit, atunci când acesta se va și închide. Această pornire și oprire periodică a compresorului este, de fapt, răspunzătoare pentru consumul ridicat de energie electrică.

Pe de altă parte, într-un sistem de aer condiționat care are la baza tehonologia INVERTER, temperatura în încăpere este reglată fără a fi necesară oprirea și repornirea periodică a compresorului. Compresorul funcționează la o viteză variabilă, care permite un consum adaptat de energie la necesitățile de temperatura din camere.

Astfel, acesta nu se oprește, doar viteza de funcționare a acestuia este ajustată automat în funcție de necesități. Într-un sistem de aer condiționat INVERTER, compresorul funcționează la capacitate maximă până când temperatura este adusă la un nivel optim, după aceea, viteză acestuia fiind diminuată automat.

Orice modificare de temperatura în încăpere este detectată automat datorită senzorilor existenți, iar ajustarea acesteia se face printr-o ușoară creștere de viteză în funcționare, fără a fi necesară o repornire a compresorului. La prima vedere, o funcționare continuă a compresorului, ar fi considerată răspunzătoare pentru un consum ridicat de energie, însă ceea ce generează, cu adevărat, consumul ridicat de energie, este pornirea și oprirea cu regularitate a acestuia.

Avantajele tehnologiei INVERTER

1. Fiabilitate crescută în timp. Datorită faptului că sunt evitate pornirile și opririle repetate, mecanismele și piesele din interior sunt mult mai puțin solicitate într-un aparat de aer condiționat cu INVERTER, spre deosebire de unul tradițional.

               articolul următor>>

<<articolul precedent

One comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *